top of page
  • AM

Vondst van de maand: mei

Bijgewerkt op: 3 mei

In het Onroerenderfgoeddepot GAZO wordt een schat aan archeologische vondsten uit grondgebied van Sint-Truiden bewaard. Al deze vondsten vertellen een verhaal en geven een kijkje in het leven van onze bewoners door de eeuwen heen. Daarom tonen we maandelijks één of meerdere bijzondere vondsten in de vitrines van Toerisme Sint-Truiden en vertellen het verhaal dat hierover bekend is in de Vondst van de maand!


Vondst van de maand mei:

Deze kraal werd gemaakt uit roodbruine glaspasta, is versierd met een gele vlechtband en komt uit de Merovingische periode (481-751 na Chr.).Deze kraal werd in 2022 door de eigenaar geschonken aan het GAZO-depot en werd gevonden als een losse vondst aan het Kapelhof te Brustem.

De kralen werden gemaakt in verschillende vormen, kleuren en materialen. De meeste kralen werden uit glas gemaakt en werden gecombineerd met kralen uit barnsteen, aardewerk, bergkristal of amethist. Ook werden er doorboorde schelpen en munten gebruikt. Kralenkettingen werden in deze periode door zowel vrouwen als kinderen gedragen. Veel van deze kralen worden teruggevonden in Merovingische grafvelden. Het was namelijk de gewoonte om de overledene in zijn of haar mooiste kledij en juwelen te begraven.


Foto 2: Voorbeeld van een kralenketting met verschillende versierde kralen uit glaspasta en barnsteen, gevonden in graf 436 van het Merovingisch grafveld van Grez-Doiceau in Waals-Brabant.
Ook bij de opgraving van het Merovingisch grafveld van Engelmanshoven in 1953 werden verschillende kralenkettingen teruggevonden. Van 27 mei t.e.m. 11 juni 2023 zullen enkele van deze kralenkettingen te bewonderen zijn tijdens een tentoonstelling over de grafvondsten van Engelmanshoven in het GAZO-depot.

9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page