top of page
  • Anneleen Mombaerts

Vondst van de maand: maart

In het Onroerenderfgoeddepot GAZO wordt een schat aan archeologische vondsten uit grondgebied van Sint-Truiden bewaard. Al deze vondsten vertellen een verhaal en geven een kijkje in het leven van onze bewoners door de eeuwen heen. Daarom tonen we maandelijks één of meerdere bijzondere vondsten in de vitrines van Toerisme Sint-Truiden en vertellen het verhaal dat hierover bekend is in de Vondst van de maand!


Vondst van de maand maart: kleipijpje

Dit onderdeel van een kleipijpje werd gevonden in 2010 bij een archeologische opgraving van het terrein dat gelegen is aan de Clement Cartuyvelsstraat 12 in Sint Truiden. Aanleiding voor dit onderzoek waren de verbouwingswerken van het Sociaal Huis, waar achter de beschermde gevel een gebouw opgetrokken zou worden. Gezien het Sociaal Huis gelegen is op het terrein van het voormalig Capucijnenklooster, binnen de middeleeuwse stadsomwalling was een archeologische opgraving noodzakelijk.

Een kleipijp werd gebruikt om tabak te roken. Het werd gemaakt uit fijne klei en in een vorm geperst. Door een lange steel aan de pijpenkop, kon er gerookt worden. Dit exemplaar is een “Jacobpijp”. Kenmerkend voor deze soort tabakspijp is het mannenhoofd met een snor, lange baard en een tulband met twee afhangende kwasten. Het ontwerp ontstond in de tweede helft van de 19de eeuw in Frankrijk en werd vervolgens in alle Franse fabrieken gemaakt.

Tegen het einde van deze eeuw werd de Jacobpijp ook gemaakt in België en in mindere mate in Duitsland en Engeland.

Op deze tulband staat het opschrift “De ware Jacob” en achteraan staat een merkteken JK op de kleipijp. Dit is het merkteken van de Belgische fabriek van Duitser Jean Jacques Knoedgen. Hij richt in 1846 een fabriek te Maastricht op. Wanneer hij met een Belgische uit Bree trouwt, verhuist hij zijn fabriek naar Bree in 1853.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page