top of page
  • Anneleen Mombaerts

Vondst van de maand: februari

In het Onroerenderfgoeddepot GAZO wordt een schat aan archeologische vondsten uit grondgebied van Sint-Truiden bewaard. Al deze vondsten vertellen een verhaal en geven een kijkje in het leven van onze bewoners door de eeuwen heen. Daarom tonen we maandelijks één of meerdere bijzondere vondsten in de vitrines van Toerisme Sint-Truiden en vertellen het verhaal dat hierover bekend is in de Vondst van de maand!


Vondst van de maand februari: vuurpot of "lollepot"


Deze vuurpot uit aardewerk werd gevonden tijdens de recente archeologische opgraving van de Groenmarkt te Sint-Truiden. Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van de heraanleg van het marktplein en de aanleg van de fontein. Deze vondst werd aangetroffen in een 18de eeuwse beerput.


Een vuurpot is een draagbare vuurkorf, vaak in aardewerk zoals deze, maar soms werden ze ook uit andere materialen zoals koper vervaardigd. Ze werden voornamelijk door vrouwen in de 17de en 18de eeuw gebruikt om hun benen en onderlichaam te verwarmen. De pot, met gaten bovenaan, werd gevuld met gloeiende kolen en werd dan onder de rokken geplaatst. Op deze manier werden de voeten, benen en dijen warm gehouden op koude dagen.

Vaak hoorde er ook een houten bankje bij om de voeten op te plaatsen. Ze werden niet enkel binnenshuis gebruikt, maar werden vaak meegenomen naar de kerk of de markt.


Op het bekende schilderij ‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer (ca. 1660) is een vuurpot met houten bankje te zien op de achtergrond.


Het was niet altijd een veilige manier om zich te verwarmen. Zo kon het al eens zijn dat er brandwonden opgelopen werden of zelfs rokken en kledij begonnen te branden met alle gevolgen van dien..
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page