Vondst van de maand: april
Bijgewerkt op: 21 apr.
In het Onroerenderfgoeddepot GAZO wordt een schat aan archeologische vondsten uit grondgebied van Sint-Truiden bewaard. Al deze vondsten vertellen een verhaal en geven een kijkje in het leven van onze bewoners door de eeuwen heen. Daarom tonen we maandelijks één of meerdere bijzondere vondsten in de vitrines van Toerisme Sint-Truiden en vertellen het verhaal dat hierover bekend is in de Vondst van de maand!
Vondst van de maand april: hamerbijl

Hamerbijlen zijn doorboorde stenen hamers, ook wel strijdhamers genoemd. Hamerbijlen onderscheiden zich van andere stenen bijlen door een doorboring die loodrecht op de lengteas is aangebracht. Met deze doorboring kon de stenen bijl aan een houten steel worden vastgemaakt. De achterkant bestaat meestal uit een stomp, afgeplat hamervormig eind.
Ze werden gebruikt als wapens, om hout te splijten, om bomen te kappen, als statussymbolen of als ruilobjecten. Stenen hamerbijlen werden al gemaakt in de bandkeramische periode (5300-4900 v. Chr.), maar komen dan nog niet veel voor. Vooral in de Rössen-periode (4900-4300 v. Chr.) en het laat-neolithicum (3200-2000 v. Chr.) komen ze volop voor in Limburg, vooral in de Maasvallei en het oostelijke gedeelte van het Kempisch plateau. In de Rössen-periode werden ze eerder gebruikt als ruilobject bij contacten tussen de eerste landbouwers en de lokale jagers-verzamelaars. In het laat-neolithicum waren ze allicht eerder grafgiften en worden ze dan ook vaak in graven uit deze periode teruggevonden.
Hamerbijlen zijn gemaakt van de meest harde steensoorten zoals diabaas, doleriet, gabbro en amfiboliet. Veel bijlen van de Rössen-cultuur werden in amfiboliet gemaakt. Dit is een grondstof die allicht uit de westelijke Karpaten afkomstig is, ongeveer 1000 km van hier.
Tijdens het laat-neolithicum kwamen de grondstoffen eerder van de Noord-Nederlandse en Noord-Duitse gletsjerformaties.
Deze hamerbijl werd in 2022 door de eigenaar geschonken aan het GAZO-depot. Hij werd gevonden als een losse vondst in Brustem.