DNA-onderzoek
Bijgewerkt op: 28 mrt.
Onderzoekers van de K.U. Leuven voeren DNA-onderzoek uit op het skeletmateriaal afkomstig van de archeologische opgraving van de Groenmarkt te Sint-Truiden.
Het onderzoek focust zich op de genetische variatie van de middeleeuwse populatie in Sint-Truiden, begraven rond de O.L.V-kerk over een periode van ongeveer 600 jaar (1100-1700 na Chr.). Het onderzoeksdoel is het achterhalen van de impact van grote demografische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld oorlogen, hongersnoden en epidemieën op de continuïteit, verwantschap, mobiliteit en gezondheid binnen een groeiende middeleeuwse stadspopulatie in West-Europa. Naast het verzamelen van archeologische, genealogische en historische gegevens, zullen er genoomsequenties van 300-400 individuen worden gegenereerd voor analyse van de variatie binnen menselijk en pathogeen DNA.
De resultaten zullen vergeleken worden met de resultaten van gelijkaardig onderzoek van andere archeologische opgravingen in Europa. Door een vergelijking te doen met modern DNA, kan er achterhaald worden in hoeverre verwantschap in lokale populaties bestaat en kan dit ook worden opgenomen in medische studies.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door professor in de menselijke evolutionaire genetica, Toomas Kivisild (Universiteit van Tartu, Estland ), professor Maarten Larmuseau (K.U. Leuven) en Dr. Christina Scheib (Universiteit van Tartu, Estland). Om dit onderzoek te financieren is een FWO-beurs (Fonds voor Wetenschappelijk onderzoek) verkregen door het onderzoeksteam.

Dit onderzoek ligt volledig in lijn met de doelstellingen van het GAZO-depot om wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en te ondersteunen. Op deze manier raken de bewaarde collecties niet weggeborgen en vergeten in het onroerenderfgoeddepot van Sint-Truiden.