Bij het archeologisch onderzoek van Brustem Kapelhof kwam deze mooie mantelspeld naar boven. Deze mantelspeld of “fibula” is 57 mm lang, 24 mm breed en gemaakt van een koperlegering. Het gaat om een beugelfibula. Dit zijn mantelspelden met een kopplaat en een voetplaat, die met een beugel aan elkaar zijn verbonden. Dergelijke fibulae kwamen vroeg in de Merovingische periode voor. De mantelspeld van Brustem is versierd met drie knoppen en de datering van dit type ligt tussen eind 5de begin 6de eeuw.
Een fibula werd gebruikt om kledingstukken vast te maken of mantels dicht te spelden. De fibula kan gezien worden als de voorloper van de knoop of de hedendaagse ritssluiting.
Ze werden vaak uit koper, zilver, brons of zelfs goud gemaakt en bezitten een tweedelig sluitmechanisme in de vorm van een pen en een gaatje of beugel. Ook werden ze vaak rijk versierd met allerlei motieven in fijn smeed- en inlegwerk met edelstenen.
Op de locatie Brustem Kapelhof werd in het verleden toevallig al een Merovingische glaskraal gevonden. Daarnaast werd ook een bijzondere fibula uit de Karolingische periode aangetroffen tijdens het vooronderzoek. Toch werden er tijdens de archeologische opgraving verder geen andere sporen uit deze periodes gevonden. Zijn deze vondsten per ongeluk door iemand onderweg verloren of was er in het verleden in de omgeving toch een Merovingische nederzetting aanwezig? Verder onderzoek in de toekomst zou dit kunnen uitwijzen.